Een inclusieve en positieve sportcultuur in een sportclub komt vaak niet vanzelf. Het vraagt om bestuurders en rolmodellen binnen een club die erin geloven, grenzen opzoeken, risico’s nemen, experimenteren en durven om te gaan met verschillen. Uiteindelijk spelen alle sporters, trainer-coaches en bestuurders binnen een sportclub hier een rol in. Voor sportclubs zijn er veel tools beschikbaar die hen hierbij kunnen helpen: van opleidingen voor trainer-coaches, tot modellen en handreikingen.

Ontdek hoe inclusief jouw sportclub is!

Hebben jullie leden die zich in een lastige financiële situatie bevinden?  Is op jullie website te vinden hoe jullie omgaan met genderdiverse personen bijvoorbeeld bij teamindelingen en kleedkamergebruik? Communiceren jullie je beleid over welke sportkleding leden mogen dragen tijdens trainingen en wedstrijden zodat mensen met een goed gevoel kunnen dragen wat zij het prettigst vinden?  Zijn woorden als homo of mietje onderdeel van de manier waarop er binnen teams op elkaar wordt gereageerd en wordt daar binnen teams over gesproken? Wordt er in de kantine alcohol geschonken op tijdstippen waarop jeugdwedstrijden plaats vinden?

In hoeverre is jouw sportclub al inclusief? Doe de en ontdek wat jouw club kan bijdragen om sporten en bewegen voor iedereen in Nederland mogelijk te maken!

Algemene tips voor clubs

  • Ga stap voor stap met rebelse energie aan de slag om de complexe situaties en uitdagingen rondom diversiteit en inclusie met elkaar op de club op te lossen.
  • Er is geen betere motivatie dan het ervaren van succes. Laat je sporters, trainer-coaches, bestuurders ervaren wat het is om meer inclusief te zijn. Liever tien keer een klein succes laten ervaren, dan één keer een mega stap. Laat de sportclub als een tweede thuis voelen.
  • Houd rekening met het feit dat mensen die niet vanzelfsprekend sporten bij jouw club mogelijk ook letterlijk een andere taal spreken dan jou. Stem je taal af.
  • Maak bespreekbaar wie binnen de club gezamenlijk bepalen wat normaal, goed of fout én wat wel en niet kan. Bespreek bijvoorbeeld regels en gedrag die mensen buitensluiten.
  • Ga in gesprek met jezelf en anderen (over bijvoorbeeld hoe jij of iemand anders een ideale club voor zich ziet, wat sport hem/haar heeft gebracht, hoe we nog meer mensen van het samen sporten op een club kunnen gunnen).
  • Doe iets!
    • Creëer niet voor de hand liggende verbindingen met andere organisaties in de omgeving van de sportclub.
    • Maak mensen (blijvend) bewust dat je aan de buitenkant niet kan zien voor welke waardes iemand staat.
    • Maak diversiteit en inclusie een van je belangrijkste onderwerpen en projecten in het bestuur of een van de commissies.
    • Walk the talk: Geef zelf het goede voorbeeld én doe wat je zegt en deel met anderen wat je gaat doen.
    • Talk the walk: Deel verhalen over best practices.

Ondersteuning: Onze club is van iedereen

Om clubs te helpen om een mooie volgende stap te zetten om toe te werken naar een inclusieve sport zijn we vanaf november 2023 gestart met Onze club is van iedereen. Binnen dit project kunnen volleybalverenigingen aan de slag met procesbegeleiding en is er concrete ondersteuning mogelijk op het gebied van het thema diversiteit en inclusie. Zo krijg je bijvoorbeeld via een theatervoorstelling of VR experience nog meer oog voor drempels die mensen kunnen ervaren en handvatten hoe je kunt zorgen dat je club echt een plek wordt en blijft voor iedereen. Lees hier meer over de mogelijkheden en hoe je kunt aanvragen.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Maaike Rouw

Maaike Rouw

Projectleider Inclusie
Bijgewerkt op